Zlezimo si malo pod kožo

Zlezimo si malo pod kožo

Najbolj čudovita vrsta sijaja , kar si jih lahko predstavljamo je tista, ki živi in diha – to je tista, ki sije skozi človeško kožo. Saj poznamo sijaj na nebu , ki nam ga dajo zvezde, luna in sonce ter poznamo umetni sijaj lučke, ampak to kar oddajamo sami je čez vse.

Poznate ljudi, ki žarijo, ki imajo tako gladko, voljno, zdravo in sijočo  kožo, da bi lahko osvetlili okolico okrog sebe. In veste kaj? Vsi imamo za tako kožo potencial. Težava je le v tem , da nas veliko s kožo ravna, kot bi bila zavijalni papir, na začetku je videti lepo , s časom pa vse manj lepo.

Koža na zunaj, pove kako smo navznoter

Sijaj , ki jo ima naša koža, ni le posledica dobrih genov. Je tudi plod pametnih odločitev, da kožo redno ščitimo, zdravimo in čistimo. In takšne odločitve o svojih dejanjih lahko sprejme prav vsak. Če kože ne negujemo, jo uničujemo z  nakopičeno maščobo in odmrlo kožo  in tako izgubi sijaj.  Saj vsi vemo kaj naši koži škoduje:  od pretiranega sončenja pa vse do po mnenju nekaterih tudi do  sevanja prenosnih telefonov. Prav tako vemo, da na našo kožo močno vpliva tudi to, kako se v svoji koži počutimo. Če nismo videti lepi se tako tudi počutimo. Če se ne počutimo lepi navznoter se to odraža na naši koži. Če imate gladko in sijočo kožo se počutite mladostno, zdravo in samozavestno  in ste tako tudi videti, kar pa je pomembno za vaše celotno počutje in zdravje.  Če ste potrti , osamljeni in se vam zdi, da vam gre vse samo narobe potem imate lahko več gub kot šarpej in kožo polno pik, lišajev ali mozoljev. Vaše razpoloženje sporoča vaša koža  in sprijaznite se s tem, da : » Koža prodaja«

Zlezimo pod kožo  

Saj veste, da zlesti pod kožo ni kar tako. Koža je neverjeten in zelo kompleksen organ, ki se razteza veliko globlje kot površina, ki jo lahko dejansko vidimo in primemo. Koža je največji in najtežji organ našega telesa; znaša 15% naše telesne teže in pri odraslem človeku meri približno 2 kvadratna metra. Sestavljena je iz 70 odstotkov vode,  25 odstotkov beljakovin in manj kot 5 odstotkov maščob. Koža nas ščiti in »obroblja« Našo kri, organe in kosti varuje pred zunanjim svetom in naše telo spretno drži skupaj.

Vendar je koža še veliko več kot le anatomska prevleka. Naša koža je tudi pretvornik za čustva ( ljubeči dotiki zmanjšujejo raven stresnega hormona in zvišujejo raven hormona dobrega počutja)  in je občutljiv pretvornik za vse kar nanesemo nanjo. Koža je tako tudi pregrada za milijone kemikalij in mikrobov, ki hočejo napasti naše telo. Globoko v njej so mešički, iz katerih rastejo dlake, ki zaznajo dotik še predenj se nas kdo dejansko dotakne… saj poznate ta občutek ko se nam kdaj koža ob neprijetnem stiku že prej naježi. Koža je naoljena s snovjo imenovano loj , ki ga proizvajajo lojne žleze in absorbira določena zdravila in hormone. Absorbira pa tudi »toksine« ali bolj po domače strupe, ki pa si jih v telesu ne želimo. Koža je sestavljena iz več komponent in poznavanje le-teh n njihovega delovanja nam bo pomagala, da bomo do kože prijaznejši.

Vrhnjica: opravlja funkcijo glavne pregrade pred zunanjim svetom in je in je zamišljena tako, da skoznjo prodrejo le molekule prave velikosti. Vrhnjica se obnovi vsakih šest do osem tednov. Mrtve celice se luščijo s pokožnice ( …te predstavljajo kar velik del prahu v našem domu… ) , spodaj pa jih nadomestijo nove. Od vrhnjice je tudi  odvisno kako sveže deluje naša koža pri vpijanju in zadrževanju vlage.

Usnjica:je najdebelejši sloj kože-  tisto kar nas pravzaprav drži skupaj. Sestavljajo jo celice, ki proizvajajo kolagen in elastin in  beljakovine, ki ji dajejo čvrstost. »Posejana je z lasnimi mešički, žlezami lojnicami in lojnicami, ki proizvajajo mastni loj, ki našo kožo naolji. V njej so tudi drobne krvne žive , ki hranijo kožo in limfni vozlički, ki jo varujejo pred strupi.

Podkožno tkivo:je najgloblji sloj kože, ki sestoji iz maščob in služi kot blažilec tresljajev in toplotni izolator.

Kako naša koža deluje

Naša koža je sposobna marsičesa, koristnih stvari in tudi takšnih brez katerih bi lahko preživeli:

  • naša koža se poti in s tem razstruplja naše telo. Ne potimo se le zato, da se naše telo ohlaja kadar je izpostavljeno naporu ali vročini, temveč s tem tudi pospešimo krvni obtok, pri čemer se iz telesa sprostijo toksini ali strupene snovi. Čeprav nas zna potenje pošteno motiti na naši beli bluzi ali pri hoji po stopnicah je to nekaj kar moramo redno početi zaradi funkcije čiščenja telesa.
  • naša koža porjavi in skeli in pri izpostavljenosti soncu začne sproščati zaloge melamina, ki varujejo pred premočnim soncem. Vendar zato rabi nekaj dni takrat je naša koža, če jo ne zaščitimo in se v kritičnih urah ne umaknemo s sonca že rdečkasto obarvana in skeli in peče. , saj pretirano sonce našo kožo globinsko scvre in lahko povzroči trajne posledice
  • naša koža se guba in kot vemo gube ne dajo ravno lepega videza, saj so eden glavnih pokazateljev staranja. S staranjem se vezi med kožo in veznim tkivom pod njo raztegnejo zaradi česar se koža začne povešati. Vendar gubice , če so pridobljene zaradi nasmehov nikogar ne motijo, mar ne?

Deli s prijatelji