Jesen

Zlata jesen na vašem obrazu

Zlata jesen na našem obrazu nas spominja, da časa ne moremo ustaviti in svojo sled zapisuje tudi na naš obraz. Življenjske lekcije niso zgolj izkušnje, ki nas vodijo po poti življenja. Življenjske lekcije so tudi kreatorke, ki proti naši volji ustvarjajo sledi na naši koži in pomagajo do izraza gubicam na obrazu.

Zakaj gubice na koži nastanejo? So skup okoliščin povezanih z naravnim procesom nabiranja let in življenjem, ki ga živimo ter izkušenj, ki nas bogatijo.

Življenjske lekcije za kožo na obrazu

povzročajo gube na čelu, začnejo se pri 20. in vsako desetletje nam življenje z lekcijami da eno novo čelno gubo. Stres povzroča navpične gubice med obrvmi in proti čelu, mežikanje gubice v kotičkih oči proti sencam in izgubljene ljubezni gubice pod očmi. Nezdrava prehrana nariše gube na vrhu nosu med očmi, kajenje pa navpične gubice nad zgornjo čeljustjo. In če pri vas ni ravno tako potem velja, da izjeme potrjujejo pravila.

Lepa, zdrava koža je dobro navlažena, čvrsta in prožna, ni preveč mastna in pore so čiste. Vse bi jo imele in s pravim negovanjem in skrbjo za kožo lahko proces staranja upočasnimo in spodbudimo delovanje vsega tistega kar kožo naredi lepšo in njen videz bolj zdrav. Žal pa ne moremo pa ustaviti časa, ki nam kožo z leti razteguje in natrga.

Spreminjanje kože na obrazu 

se lahko odvija med celicami, v usnjici ali na površini. Staranje kože se začne, ko se kolagen poškoduje in izgubi svojo čvrstost, elastin pa izgubi svojo prožnost in koža se začne povešati. Celice (imenovane fibroblasti), ki proizvajajo tako kolagen kot elastin poškoduje UV sevanje. Molekule (glikozaminoglikani), se ob vezavi z vodo napihnejo in zapolnjujejo kožo. Z leti te molekule vse bolj spominjajo na staro spužvo, ki ne more več posrkati dovolj vode in zato koža postaja suha in občutljiva. Te molekule ali slabo uporabne »stare spužve« se vežejo na proteine in zato koža porumeni. S staranjem in umivanjem kože s sestavinami kot so sintetična mila in alkohol se maščobno stanje na naši koži še poslabšuje in koža postaja bolj suha in razdražljiva. Ob tem naša koža tudi po naravnem procesu z leti postaja vse tanjša in manj vitalna. Od nas samih pa je odvisno kako hitro se te spremembe dogajajo.

Že pri štiridesetih letih je koža tanjša in bolj prosojna in se skoznjo vidijo kapilare. Pokazati se znajo prve gubice, starostne lise in neenakomerna pigmentacija. Po naravi začne koža pri teh letih proizvajati manj maščob in postane bolj suha. Upočasni pa se tudi obnavljanje celic.

Za petdeseta je značilno, da se zaradi izgube podkožne maščobe, vlažnosti in poškodb sonca obrazne linije in gube začnejo poglabljati. Ker je koža manj prožna, se lahko začne povešati še posebno okoli čeljusti in oči. V menopavzi upade količina estrogena zaradi česar se koža še stanjša, dodatno osuši in postane bolj razdražljiva.

Obnova celic in celjenje kože se v šestdesetih, sedemdesetih in nadaljnjih letih samo še upočasni, s čimer so značilnosti zrele kože še bolj izrazite.

Okoli nas je jesen in marsikatera mladost se ji po letih že približuje. Zato jo bodo kreme iz naravne kozmetike MIRTA z avokadom nahranile z vlago in zmanjšale izgubo vode, kreme z vitaminom A in E bodo povečale prožnost in elastičnost kože, za zaščito pa bo v hladnih dneh poskrbel vonj rožmarina.

Pazite na svojo kožo, privoščite ji dnevno »dozo« narave, imejte radi svoje življenje ter ne dovolite viharjem, da posegajo v vanj.

Deli s prijatelji