Vračanje k naravi – vračanje k naravnim izdelkom

Vračanje k naravi – vračanje k naravnim izdelkom

V današnjem času smo na vseh področjih našega življenja priča čedalje močneje izraženemu trendu vračanja k naravi, k naravnim sestavinam, ekološko pridelani hrani. Tudi kozmetika se tej filozofiji pridružuje, saj čedalje več ljudi prisega na naravne izdelke iz sestavin rastlinskega izvora. Popularnost naravnih sestavin izhaja iz človeške želje, da na svojo kožo ne nanašamo tujih snovi , pa tudi iz dejstva, da se rastline in njihovi izvlečki že od prazgodovine uporabljajo kot zdravilne snovi. Zaradi njihove dolge tradicije in relativno varne uporabe so še danes sestavina številnih zdravil, uspešno pa so si utrle pot tudi med kozmetične izdelke. Številne naravne sestavine imajo dokazano fiziološko vlogo v koži, bistvena prednost pri uporabi naravnih sestavin pa izvira iz njihovih lastnosti. Dobri naravni kozmetični izdelki z rastlinskimi izvlečki pomagajo pri negi kože in odpravljanju težav in posledično vplivajo na potrošnikovo razpoloženje. Kljub temu pa se moramo zavedati, da enostransko usmerjena aktivnost sama po sebi ne obrodi želenih sadov. Zato je za zdrav in negovan videz kože naravne kozmetične izdelke smiselno uporabljati v kombinaciji z zdravo prehrano, primerno telesno aktivnostjo, zadostno količino spanca, ustrezno higieno in v izogibanju pretiranemu stresu.

Prednost naravnih izdelkov

Naravna kozmetika je alternativa običajnim kozmetičnim izdelkom, ki vsebujejo polsinteze in sintezne sestavine. Pojem naravna snov pomeni, pridobljeno iz narave, to je rastlinskega, živalskega ali mineralnega izvora ali iz njihovih zmesi , pri čemer se lahko uporabljajo samo fizikalne metode. Še posebej pri rastlinskem materialu je potrebno omeniti, da sta sestava in posledično kakovost pogosto zelo variabilna in odvisna od vrste rastlin, časa nabiranja , dozorelosti rastline, klimatskih pogojev in tal na katerih rastlino gojijo. Kozmetični izdelki z rastlinskimi sestavinami imajo zato lahko številne prednosti. Učinkovitost sinteznih imitacij se v veliko primerih ne more primerjati z učinkovitostjo rastlinskih izvlečkov. Tipičen primer so eterična olja, kjer je učinek posledica delovanja, ki ga je narava izbrala in optimizirala v stoletjih in ga je težko umetno- kemično ponoviti.

Kako se prepričamo, da je izdelek res naraven?

Na tem področju se na zakonodajo ne moremo opreti, ker te definicije v evropski kozmetični zakonodaji ni. Obstajajo  različni certifikati pooblaščenih ustanov na podlagi  različnih kriterijev in med njimi zasledimo tudi take, ki dovoljujejo uporabo konzervansov, ki so identični spojinam v naravi in take, kjer je dovoljena uporaba do 5% sintetičnih sestavin.

Izdelki  naravne kozmetike MIRTA imajo za Evropske države veljaven certifikat o 100 – odstotno naravni kozmetiki , ki je skladna z zahtevami 17.člena  uredbe Evropskega parlamenta in so zdravstveno ustrezni, brez stranskih primesi.

Deli s prijatelji