SMILJ – zlato sonce skozi vse leto

SMILJ – zlato sonce skozi vse leto

Smilj ali drobni grmiček z intenzivnimi rumenimi cvetovi in značilnim vonjem. Nekatere omamna, mehka vonjava spominja na kari, druge na sladki med , nekaterim je vonj rastline nadležen ali pa se zanj ne zmenijo. Je  zelišče, ki ga pravilno imenujemo Laški smilj. Raste v grmičkih, svetlo zelene do srebrnkaste barve in ima izrazito  rumene sončne cvetove v klobučkastih socvetjih, ki cvetijo od junija do avgusta.

Njegovo latinsko ime, Helichrysum italicum, izraža značilno barvo in okolje, ki ga potrebuje (helios pomeni sonce in chrysos pomeni zlato) in je že od pradavnine simbol za brezčasnost in neminljivost.  Ima tudi eno najmočnejših koncentracij hlapljivih olj zato ga ob visoki vročini zavonjamo tudi od daleč. Zaradi izjemnih lastnosti in koristi smilja je najbolj cenjena uporaba eteričnega olja,  tako  v zdravstvu kot tudi v kozmetiki.

Rastlina potrebuje veliko sonca in malo vode

Laški smilj je značilna sredozemska rastlina, ki ljubi toploto, sonce in tla, v katerih se voda ne zadržuje, zato jo v naravi vidimo, ko raste iz drobne razpoke v večjem kosu kamna ali v peščenih in močno odcednih tleh. Je nezahtevna rastlina, najpomembnejša sta ji sonce in toplota, česar pa ji na otoku Lošinju ne manjka. Nabiralcev, ki na različne načine tudi uničujejo rastlinje (ruvanje korenin, nepravilni odrez…) je vse več in močno pretirano nabiranje te rastline je vodilo v njeno delno zaščito.  Za pridobivanje eteričnega olja laškega smilja je treba rastlino pravilno nabrati – požeti. Kakovost eteričnega olja je odvisna od načina nabiranja rastline in predvsem, da je bila rastlina nabrana ob pravem času ter da se požeti deli destilirajo prej kot v 24 urah, saj je eterično olje v rastlini zelo hlapljivo.

Rastlina za večno mladost

Že stari Grki so smilj poimenovali »večno mlad« saj so očitno dobro poznali predvsem njegovo posebno lastnost ohranjanja mlade kože. V nekaterih jezikih še danes ohranja ta sloves kot »immortelle« v francoščini ali »everlasting« v angleščini. Le kdo si ne želi nesmrtnosti ali vsaj navidezno upočasnjenega staranja?  Eterično olje smilja poživlja in obnavlja kožo, zato so kreme s smiljem zelo iskane.  Primerne so tudi za občutljivo kožo. Pripomorejo k zmanjševanju starostnih gub, uravnavajo pigment kože  in zaradi velike vsebnosti vitamina E prispevajo k regeneraciji kože.   Poleg tega smilj deluje antiseptično in čisti kožo, pospešuje  proizvodnjo kolagena in izboljšuje  mikrocirkulacijo kože. (KREMA za obraz SMILJ 50 ml)

Eterično olje laškega smilja je tudi odlično sredstvo proti modricam oziroma za odpravljanje hematomov, pri celjenju ran  po operacijah, ker zmanjšuje brazgotine in tudi pri tako nezaželenih strijah. Učinkuje protivnetno, zmanjšuje otekline in pomaga pri zastajanju vode v telesu. Kot takega ga srečamo v mazilih ali balzamih v kombinaciji s sivko, ognjičem ali mirto, ki jo imenujejo tudi čarobna rastlina Sredozemlja. Pred iznajdbo destilacije so cvetove laškega smilja namakali v olivnem olju, danes pa olivnemu olju dodajo eterično olje smilja in ga uporabljajo za masažo telesa, podlago kremi ali samostojno nego tako obraza kot celega telesa.

Njegov vonj uravnava pretok subtilnih energij in odpravlja depresijo, spominja nas na morje, na nežne večere ob obali. Ko ga enkrat zaznamo in osvojimo je nekaj najlepšega, ki  nam polepša dan, ogreje srce in nas napolni s pozitivno  energijo sonca.

Deli s prijatelji