Smilj in Sonce – rumeno zlato

Smilj in Sonce – rumeno zlato

Smilj ima zlato rumene cvetove kot sonce in tudi njegovo latinsko ime, Helichrysum italicum, izraža značilno barvo in okolje, ki ga potrebuje (helios pomeni sonce in chrysos pomeni zlato). Že od pradavnine je simbol za brezčasnost in neminljivost. Spominja nas na sonce, ki se nam radodarno razkazuje v komaj dobro začeti pomladi in zato si danes podrobneje poglejmo nekaj značilnosti Smilja in Sonca.

Smilj je drobni grmiček z intenzivnimi rumenimi cvetovi in značilnim vonjem. Nekatere omamna, mehka vonjava spominja na kari, druge na sladki med, nekaterim je vonj rastline nadležen ali pa se zanj ne zmenijo. Je  zelišče, ki ga pravilno imenujemo Laški smilj. Raste v grmičkih, svetlozelene do srebrnkaste barve in ima izrazito  rumene sončne cvetove v klobučkastih socvetjih, ki cvetijo od junija do avgusta. Zaradi izjemnih lastnosti in koristi smilja je najbolj cenjena uporaba eteričnega olja,  tako  v zdravstvu kot tudi v kozmetiki.

Že stari Grki so smilj poimenovali »večno mlad« saj so očitno dobro poznali predvsem njegovo posebno lastnost ohranjanja mlade kože. V nekaterih jezikih še danes ohranja ta sloves kot »immortelle« v francoščini ali »everlasting« v angleščini. Eterično olje smilja poživlja in obnavlja kožo, zato so kreme s smiljem zelo iskane. Primerne so tudi za občutljivo kožo. Pripomorejo k zmanjševanju starostnih gub, uravnavajo pigment kože  in zaradi velike vsebnosti vitamina E prispevajo k regeneraciji kože.   Poleg tega smilj deluje antiseptično in čisti kožo, pospešuje  proizvodnjo kolagena in izboljšuje  mikrocirkulacijo kože. Njegov vonj uravnava pretok subtilnih energij in odpravlja depresijo, spominja nas na morje, na nežne večere ob obali. Ko ga enkrat zaznamo in osvojimo je nekaj najlepšega saj  nam polepša dan, ogreje srce in nas napolni s pozitivno  energijo sonca.

In Sonce je vir energije. Daje nam veselje do življenja, ljubezni, odnosov in zdravja in na naše življenja vpliva veliko bolj kot zneski na bančnih računih. Pa vemo koliko sonce resnično poznamo in cenimo?  Čas je, da se lotimo lastne energijske prenove in se znova približamo spregledanim močem narave. Čas je, da se vrnemo k svetlobi, kot naši osnovni energiji. Torej odprimo »polkna« v svojih glavah in spustimo v prostor sonce.

Znanstveniki so ugotovili, da smo danes na soncu le 5% tistega časa, kot so ga s soncem preživeli naši predniki pred 100 leti.  To vendar ni mogoče, saj imamo občutek, da smo na soncu mnogo dlje. Ampak to, da gledamo sonce skozi okno ne šteje in to, da smo z njim pod vetrobranskim steklom avtomobila tudi ne. 5% pomeni vsak dan vsaj pol ure sonca. A nam  to uspe?  Sonce nam daje vitamin D in ugotovljeno je,  da ima le-ta pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja, saj je vpleten v vsako telesno celico. Zato se nas mora sonce dotikati…. Druženje s soncem je prijetno, vendar  se ga je treba tudi naučiti, če hočemo, da bomo ob prijateljevanju z njim zares dobili tisto, kar si želimo, kar je zdravo in kar nam bo koristilo tudi jeseni, pozimi in vse do naslednjega poletja. Sonce v majhnih, razumnih količinah je zdravilo, saj spodbuja nastajanje vitamina D, snovi, ki je nujno potrebna za oblikovanje in ohranjanje zdravih kosti. V velikih prekomernih količinah pa je lahko poguba, saj nespametno prijateljevanje s soncem v prvi vrsti lahko povzroča nevarne opekline in posledice so lahko razne bolezni kože. Ob tem  tudi povzroča izgubo prožnosti kože, njeno staranje in nastanek gub.  Zato prijateljujmo s soncem v dopoldanskih in poznih popoldanskih urah. Preveč sonca škodi, premalo pa tudi. Za naše prijateljevanje si moramo vzeti pravi čas,  kožo počasi spoznavati s soncem in prijateljstvo bo trajalo večno.

Oba današnja »rumenčka«  sta vir pozitivne energije in prvega boste našli v kremi za obraz Smilj in Lifting serumu Smilj, v manjši količini  – za tiste, ki jim vonj najbolj ne odgovarja – pa v Losjonu za telo Pomaranča & Grenivka in kremi za roke Pomaranča. Sonca v naše škatlice nismo zaprli, naj bo na voljo vsem…, lahko pa vam prijateljevanje s soncem polepšamo in zato smo pripravili naravno zaščito v maslu za sončenje MIRTA.

Želimo vam prijetno druženje s soncem in naravo v toplih pomladnih in prihajajočih poletnih dneh.

Deli s prijatelji