SIVKA, jo imate radi in ali poznate njene učinke

SIVKA, jo imate radi in ali poznate njene učinke

Sivka  je značilna rastlina za otok Lošinj, ki slovi po bogatem rastju in kjer lahko najdemo preko 1200 različnih zdravilnih rastlin. Te rastline pripomorejo k naši vsesplošno boljši kondiciji tako zunanje kot tudi notranje. Lahko jih uživamo ali jih v obliki mazil in krem nanašamo na kožo ali pa jih samo vonjamo in delujejo kot aromaterapija. Vsak si lahko izbere svojo rastlino, svoj  način in njegove učinke.

Pogled na vijolična polja aromatične rastline Sivke pomiri in sprosti in v nas prebudi pozitivne misli. Vonja sivke se drži vzdevek »matere vseh eteričnih olj«. S svojim nežnim prepoznavnim vonjem pomirja in  ustvarja pozitivno razpoloženje. Z njim so povezani začetki aromaterapije.  Oče te veje alternativne medicine Rene Maurice Gattefosse  je ob eksploziji v laboratoriju leta 1910, opečene roke namočil v eterično olje sivke in kasneje postal pozoren na okrevanje. Opeklina se je hitro celila in brazgotine po poškodbi niso bile globoke…Torej od začetkov te priljubljene, dišeče rastline pa vse do danes so bili ugotovljeni mnogi koristni in zdravilni učinki te »princeske« vijoličnih polj.

Sladek cvetni ton z nežnimi zeliščnimi in toplimi podtoni.

Poznanih je več kot sedemdeset različnih vrst sivke in pomembno je, da uporabljamo pravo sivko z latinskim imenom  Lavandula  angustifolia ali Lavandula officinalis. Vrste se med seboj zelo razlikujejo po sestavi in s tem tudi po načinu delovanja in uporabnosti. Eterično olje sivke izdelujejo v procesu destilacije, kjer kot vzporeden produkt nastane tudi cvetna vodica sivke, ki jo dodajajo k kvalitetnejšim kozmetičnim izdelkom namesto navadne vode. eterično olje sivke vsebujejo številni izdelki; najdemo ga v izdelkih za čiščenje in nego kože obraza in telesa, za suho, normalno in  mastno kožo, za mlado ali zrelo, žensko ali moško in tudi otroško kožo. Romantična, dišeča rastlina ima širok krog uporabe in se nanjo lahko zanesemo pri  lajšanju ter odpravljanju številnih težav. Sivkino olje pomirja, deluje protibakterijsko, kot razkužilo in antibiotik. Deluje protivirusno, protivnetno in odpravlja glivice. Pomaga pri opeklinah, odrgninah, razjedah, aknah in vnetju kože. Učinkovito je pri pikih žuželk, revmi, artritisu, vnetju sklepov in pomirja bolečine v mišicah. Pomaga pri prehladu, gripi, kašlju, glavobolu, migreni in nespečnosti.

Zdravstvene prednosti  »vijoličnega zlata«

  • akne in mozolji – sivka ima protiseptične in protibakterijske lastnosti ter je odličen pripomoček v boju proti mastni koži in aknam. Kapljica eteričnega olja na vati in nežno vtiranje na aknasto področje ali vlaženje občutljive kože z sivkino cvetno vodico pokaže rezultate že po nekaj tednih.
  • migrene – eterično olje sivke pomešano s kokosovim oljem vtiramo na mestu, kjer čutimo bolečino in razpoloženje bo kmalu boljše,
  • nespečnost – olje sivke spodbuja sen zato se uporablja kot alternativa za zdravljenje nespečnosti. Nekaj kapljic eteričnega olja sivke na vašem vzglavniku vas bo umirilo in sprostilo obenem pa v sobo vneslo svežino, da boste lažje zaspali. lahko pa si pred spanjem nanesite na telo sivkino masažno olje ali bogato sivkino maslo za telo in spanec ne bo več težava,
  • dihalne težave – dodajte eterično olje sivke v vrelo vodo , kar bo umirilo dihalne poti in olajšalo pretok zraka. To vam pomaga tudi pri prehladu, astmi in bronhitisu ter pomiri in zmanjša stres,
  • ureznine in rane – nanesite kapljico na rano za pomiritev in dezinfekcijo ter hitrejšo zacelitev poškodbe

Sivka…. če le imate priložnost si spočijte oči na prostranem cvetočem polju sivke ali lončku cvetoče rastline na domačem vrtu ali terasi,  globoko vdihnite njen vonj in se ob njej sprostite. V turobnih dneh si jo pričarajte s kvalitetnimi pripravki za vašo kožo. Naj bo to v obliki mila, kreme za roke, dezodoranta ali bogatega masla za vaše telo, popršite prostor s cvetno vodico sivke in uživajte v družbi rastline, ki so jo cenili že naši predniki.

Deli s prijatelji