S pomladjo nas obiščejo tudi vitamimi

S pomladjo nas obiščejo tudi vitamimi

Spomladi pride v naše življenje drugačen bolj sončen pogled na vitamine.  Na jedilniku je drugačna hrana, mnogo bolj bogata z vitamimi. Saj veste, da na delovanje našega telesa vpliva vse, kar pojemo in vse, kar nanesemo na kožo, kot pretvornika.  Zunaj naš čakajo barve in barve naj bodo tudi na krožniku, v kozarcu ali v steklenički na naši kopalniški polički. Pa ne tiste dodane, samo take, ki nam ji podari narava….

Lepota se začne za mizo

Strinjamo se z ugotovitvijo, da je staranje vpisano v naših celicah, da so dednost, skladnost razvoja in pravilno delovanje sistema odločilni dejavniki pri prezgodnjih starostnih procesih in strinjamo se tudi s spoznanjem, da obstajajo ob omenjenih tudi manj usodni, manj neizogibni dejavniki, kot so življenjske okoliščine, nerazumno sončenje, alkohol, nikotin in vsekakor nepravilna prehrana.

Vitamini A, E in C so pravi kožni vitamini , ki pomagajo koži, da ostaja dalj časa prožna in mladostna. Ker to vemo, naj vsebuje naša hrana vse minerale in vitamine, ki jih potrebuje naš organizem. Včasih pa iz določenih razlogov potrebujemo večjo količino teh snovi, da bi bile lahko kos nalogam, ki jih moramo opraviti in konec koncev tudi zato, da se pomanjkanje vitaminov in mineralov ne bi poznalo na naši koži.

Pomlad je zato prav gotovo čas, ko moramo po dolgi zimi, ko nismo imele na voljo dovolj sveže zelenjave iz domačega vrta nadoknaditi pomanjkanje vitaminov. Zato poglejmo kakšne koristi prinašajo vitamini naši koži.

Vitamin A: ohranja kožo napeto in zdravo, ker soustvarja kolagen, ureja delovanje znojnic in tako zagotavlja pravilno vlažnost kože. Najboljši je v korenjčku, paradižniku , zeleni solati, jajcih in mleku.

Vitamin C: je naravni antioksidant, podpira kolagen, ohranja kožo mladostno in upočasnjuje nastajanje gub. Krepi kapilare in ima čistilno vlogo v krvi. V naravni obliki ga vsebujejo agrumi, jagode, in nekatere vrste zelenjave ( jkot krompir in brstični ohrovt, vendar moramo vedeti, da ga kuhanje uniči. Še najbolj koristen je v citrusih; limoni, grenivki in pomarači, ki jih predelamo v sadni sok.

Vitamin E: enako kot prej omenjenima tudi skupaj z njima zaustavlja proces staranja kože in celotnega organizma. Poleg tega pa pomaga, da koža ustvari mejo, čez katero težje uhaja kolagen iz povrhnice. Spodbuja metabolizem celic in s tem dihanje, cirkulacijo krvi in rast celic. V naravni obliki ga najdemo v špinači in olju pšeničnih kalčkov.

Torej vitamine lahko zaužijemo, pomembni pa so tudi kot sredstva za lokalni nanos. In vsi  trije prej omenjeni so najljubši vitamini za zdravo kožo. Privoščite si jih s krožnika in omislite si jih v stekleničkah iz vaše kopalnice.

Vitamin A: je najdragocenejša hranilna snov , ki se nanese na našo kožo. Brez njega je koža slabotna in suha. Z lokalnim nanosom vitamina A se poveča prožnost elastinskih vlaken, močne strukture kolagena  in naravna hialuronska kislina v koži.  Vitamin A je dobro zdravilo za akne. Popravi tudi škodo , ki jo je koži naredilo sonce. Vitamin A nanašajte na kožo zvečer, takrat opravi na koži največ dobrega. Bogat z vitaminom A je avokado.

Vitamin C: je eden najpomembnejših antioksidantov. Vendar vitamin C razpade, ko ga izpostavimo UV svetlobi in zato ga uporabljamo zvečer, ko spodbudi kolagen in pomaga pri obnovi kože. Vitamin ščiti kožo pred gubanjem in pomaga pri starostnih madežih. Če ga uporabljamo skupaj z vitaminom A bo njegov učinek še boljši. Najdemo ga v citrusih.

Vitamin E: je najpomembnejši antioksidant naše kože. Vitamin E pozitivno deluje na našo kožo. Vitamin E upočasni gubanje kože in pospešuje prekrvavitev. Veliko vsebnost vitamina E imamo v  smilju.

Pri naravni kozmetiki iz otoka Lošinja  A,C,E vitamine imamo, poglejte med našimi izdelki in našli boste avokado, citruse in dragoceni smilj. 

Deli s prijatelji