Prihaja najlepši letni čas pomlad

Prihaja najlepši letni čas pomlad

Prihaja najlepši letni čas pomlad, na kar nas opominja sonce, ki pogumno topi beli sneg, ki nam ga je naneslo v pozni zimi. Pomladi se narava začenja prebujati in nas navdaja z optimizmom in novim upanjem. Pozimi si  narava nabere novih moči in energije , da se s pomladjo lahko razbohoti. In energija , ki se nabira v naravi vpliva tudi na ljudi. Še zlasti ženske , ki se z lažjo garderobo in svetlejšimi barvami rade pokažemo v novi luči.

Kako smo preživele zimo?

Ali smo se gledale v ogledalo in negovale samo obraz, vse drugo, kar je bilo očem skrito pa smo zapustile z izgovorom »Saj se ne vidi«, ali pa smo ravnale kaj drugače?  Če je bilo zgolj prvo, smo pri svoji negi torej malo po zimsko spale. Zanemarjale smo zlato pravilo, da se moramo urejati predvsem zase in nas zdaj na pomlad čaka kar precej dela. Na začetku pomladi odlagamo zimska oblačila in težko obutev in kmalu bodo vsem na očeh naše roke, komolci, podplati ,dekolte…. Če smo zimo »prespale« potem bo koža na obrazu še bolj groba in manj prožna, lasje krhki in bodo prekomerno izpadali, nohti se lomijo , noge bodo otekle in utrujene , kolena in komolci pa grdo hrapava.

V zimskih mesecih se je nabralo v telesu tudi precej strupenih snovi , na koži pa obilica poroženelih celic. Zato se nam lahko zgodi, da taka koža tudi slabše sprejema kremo.

Kaj po »zimskem spanju« storiti? 

  • Nekaj tednov vsako jutro popijmo na tešče kozarec mlačne vode z veliko žlico jabolčnega kisa in žlico medu. Enako mešanico spijmo tudi zvečer, pred spanjem. To bo dobro delo našemu telesu, da se znebi strupenih snovi. Poleg tega pa ta »čudežna pijača« dobro vpliva tudi na kožo. Še več, ureja prebavo in pomaga tudi proti celulitu.
  • Čez dan spijmo vsaj liter in pol vode in če imamo možnost ji dodajmo sok sveže iztisnjenega sadja ali zelenjave.
  • Enkrat na mesec se postimo, jejmo samo sadje in surovo zelenjavo in poskusimo nadomestiti kavo ali pravi čaj s sadnimi ali rastlinskimi čaji.
  • Spimo vsaj osem ur, saj se naša koža najbolj obnavlja med spanjem in ne pozabimo na sprehode in telovadbo, ki nas bosta obvarovala tudi pred duševnimi težavami.

Obvladajmo stres

Prav ta je žal naš vsakodnevni spremljevalec. V primerni dozi je produktiven , saj spodbuja kreativnost, motiviranost in nam daje energijo. Prevelika doza stresa pa povzroči negativne posledice in preobremenitev ter zavira naše funkcioniranje.  Ob vsakodnevnih obveznostih stres  pušča posledice tudi na naši koži; ubija njeno barvitost, svežino in sijaj. Zoper stres se borimo z organiziranim življenjem. Omilimo ga raznimi enostavnimi vajami s katerimi preusmerimo pozornost in zbistrimo misli, kot na primer:

  • Na glavi nosimo neko uravnoteženo breme – knjigo , hoja mora biti sproščena in mirna in mišična napetost bo zagotovo popustila.
  • Postavimo se pred ogledalo in se malo spakujmo in mršimo. Vaja sprošča obrazne mišice in zabriše trde napete poteze. Ob tem pa nas naša obrazna telovadba še nasmeje, za smeh pa veste, da je pol zdravja.
  • Dobro se pretegnimo, najprej zjutraj v postelji, potem pa še čez dan in sicer ne trdo ampak lenobno kot mačka.
  • Če utegnemo ali čutimo potrebo se večkrat na dan usedimo, zaprimo oči in dihajmo s trebuhom. Izdih naj traja toliko časa kot vdih, najbolje , da si pomagamo s štetjem 1-2-3 za vdih , 1 zadržimo dih in nato 3-2-1 izdih. Vajo ponovimo 10 krat.

S prihodom pomladi si privoščimo naravo zjutraj – ko si z naravnimi kozmetičnimi izdelki osvežimo in negujemo obraz in telo – čez dan – s kakšno športno aktivnostjo izven dvorane ali fitnesa,  sprehodom  v gozd, na travnik ali med polji – in zvečer, ko si pred spanjem  privoščimo sproščujočo kopel z meto, učinkovinami borovih iglic in rožmarina in pomirimo telo z dišečim, pomirjujočim, uspavalnim maslom sivke.

Deli s prijatelji