Povezani z naravo

Povezani z naravo

Prepričana sem, da na našem planetu vse, kar je živo, obstaja z razlogom. Naj je to še tako skromna zel ali drobna živalca. Človek je bil vedno tesno povezan z naravo in svetom zelišč. Zdravilno moč zelišč so poznale že najstarejše civilizacije in vse bolj se verovanje vanje uveljavlja tudi danes. Nagel razvoj kemije je omogočil analiziranje in ugotavljanje kemijske sestave različnih zelišč in pokazalo se je, da ne smemo pozabiti tistega, kar nam ponuja narava. Zelišča so in bodo vedno pomenila pomembno sredstvo za uporabo ali pripravo najrazličnejših pripravkov, tudi tistih za lepoto obraza in telesa.

Vrnitev k naravi je danes trend in to ne samo v kozmetiki. Marsikdo se sprašuje zakaj bi uporabljali naravna lepotila, ko pa so trgovine polne različnih industrijskih preparatov odličnih proizvajalcev. Različnih lepotil za nego obraza in telesa po mojem mnenju v zgodovini ni bilo nikoli toliko na izbiro kakor danes.

Zakaj naravno?

Dermatologi pogosto opozarjajo , da je veliko alergij in kožnih obolenj posledica nepravilne nege. Med vzroki zanje najdemo tudi neprimerno sestavo kozmetičnih sredstev, previsoke koncentracije ali prevelike odmerke posameznih sestavin ali raztopin. Namreč tako kot v medicini, tudi v kozmetični negi ne velja, da bi velika količina posamične sestavine bolj pomagala. Ravno nasprotno. Naša koža se raje odziva na nežnejše dražljaje, na premočne pa se pogosto sploh ne odzove. Dobesedno se upre ali pa celo zboli. Vendar individualne preobčutljivosti niso samo posledica nepravilnih vsebnosti sestavin, pogosto so krivi tudi dražljaji, ki jih izzove premočno parfumiranje in umetna barvila krem. Kajti če krema lepo diši in je privlačne barve  ni zagotovilo, da je dobra in učinkovita.

Pri naravnih izdelkih ni dodanih dišav in ni dodanih barvil. Zadošča že lastni vonj uporabljenih zelišč, rož ali sadežev in barva, ki izvira iz njih. Naravna kozmetika ima značilnost sinergije. V njej vzajemno in dopolnjujoče delujejo naravne aktivne snovi več zelišč. Kadar pri negi uporabljamo pripravke iz zdravilnih rastlin, vplivajo različne sestavine druga na drugo in pogosto dosežejo večje delovanje, kot primerljiva količina čistih iz rastlin izločenih snovi. Zeliščni pripravki imajo zaradi naravne mešanice številnih snovi najpogosteje večji učinek. Navzočnost drugih zdravilnih  snovi okrepi učinek poglavitne sestavine ali spodbudi močnejše vsrkavanje te snovi in okrepi njeno delovanje.

Kakorkoli že, povsod po svetu in postopoma tudi pri nas ljudje vse bolj zaupajo v naravne izdelke.

Sestavine naravnega izvora so čebelji vosek, cvetna voda, eterična olja , ki so pridobljena s hladnim stiskanjem, rastlinska olja, kakavovo maslo…. In le ta mora izdelek , ki ga opazujete na polici tudi vsebovati

Naj vas ob odločitvi za nakup opozorimo na nekaj pomembnih izhodišč:

  • vedno se pozanimajte za naravne izdelke brez konzervansov
  • kupujte naravno kozmetiko, kjer so sestavine točno navedene na embalaži ali razvidne iz razpoložljivega gradiva na prodajnem mestu
  • izdelki z enakimi imeni imajo različno sestavo in ne samo to predvsem je pomembna kvaliteta in izvor sestavin
  • če vidite da so kremam primešana barvila in močne dišave, jih raje pustite na policah
  • naravno kozmetiko ponujajo drogerije, specializirane trgovine, kozmetični saloni in lekarne
  • pri nakupu zahtevajte strokovno svetovanje, natančno naj vam pojasnijo katere sestavine so v izdelku in naj vam ne bi nerodno zastaviti tudi kakšnega »neumnega« vprašanja, saj veste za vašo lastno kožo gre.

Naravna kozmetika MIRTA vsem tem pogojem zadostuje, zato brez skrbi posezite po naravi, saj smo del nje.

Deli s prijatelji