Narava se prične v kopalnici

Narava se prične v kopalnici

PREKLOPIMO  na uporabo naravne kozmetike MIRTA

Pravijo, da ni pomembno le, kaj damo v vase temveč tudi nase. Pa še kako drži! Ob poplavi kozmetičnih izdelkov, ki smo jim priča na policah trgovin ni vedno lahko izbrati pravega, zato je potrebno preudarno izbrati tistega, ki nam bo najbolj ustrezal. Sem prav zagotovo sodijo tudi naravni izdelki, katerih razmah opažamo v zadnjih letih. To so produkti, v katerih boste zaman iskali sintetične barve in dišave,  parabene ali nanodelce, saj zanje veljajo prav posebne omejitve in pomembno je, da  za testiranje izdelkov naravne kozmetike ne uporabljajo živali.

KJE je prihodnost naravne kozmetike ?

Kozmetični izdelki po zakonski definiciji so namenjeni stiku z zunanjimi deli človeškega telesa, kot so povrhnjica kože, lasje, nohti, ali z zobmi in sluznico ustne votline zaradi izključno ali predvsem njihovega čiščenja, odišavljenja, spreminjanja njihovega videza, njihovega varovanja, ohranjanja v dobrem stanju ali korekcije telesnega vonja. Pri kupovanju izdelkov bi se potrošniki  morali večkrat vprašati, kakšen smisel ima za primer na desetine sestavin v enem kozmetičnem izdelku ali zakaj je kozmetika na splošno tako močno odišavljena in intenzivnih barv. Vse premalo se zavedamo, da učinkovine krem, gelov, tonikov, dezodorantov itd. prodrejo skozi povrhnjico vse do notranjih organov.  Kozmetologija kot znanost in industrija je v zadnjih letih močno napredovala, tako danes z določenimi izdelki posega onkraj osnovnega namena kozmetike. Sočasno s tem pa je javnost vedno močneje pričela simpatizirati z naravnim, vse od gibanja, prehrane, zdravil, ekologije pa tudi vse do kozmetike. Slednja je sicer še v povojih, saj procent naravne kozmetike predstavlja le majhen delež v celotnem kozmetičnem sektorju, medtem pa naj bi v Nemčiji dosegal že pohvalnih 10- odstotkov. Stanje na trgu se torej izboljšuje, obetavne pa so tudi napovedi o rasti trga naravne kozmetike.

ZAKAJ uporabljati naravno kozmetiko?

Neustrezna kozmetika lahko na koži izzove reakcije, ki se izrazijo kot alergija ali draženje, pa tudi ‘zamaši pore’ in povzroči nastanek mozoljčkov ali kaj podobnega. Ljudje smo različni, različne so naše kože kot tudi naše reakcije na različne izdelek. Vendar v primeru naravne kozmetike  je le-ta pogosto rešitev za problematično ali preobčutljivo kožo, saj zaradi sestavin ne draži kože temveč vzpostavlja naravno ravnovesje. Naravna kozmetika  je nabor dovoljenih kozmetičnih sestavin, ki so izdelane z uporabo ekološko bolj sprejemljivih kemijskih postopkov. Naravna kozmetika tudi spodbuja uporabo ekološko pridelanega rastlinskega materiala in  sestavin , ki jih najdemo v naravi, zaradi česar si je prislužila glasno odobravanje strokovnjakov.

Deli s prijatelji