Kozmetika pred našim štetjem

Kozmetika pred našim štetjem

Res, že v tistih časih? Predvsem smo lahko prepričani, da je bila v celoti naravna, tako kot je naravna kozmetika MIRTA iz otoka Lošinja. Tokrat vam jo predstavljamo v svečani obleki, tako kot se za posebno objavo spodobi. Našli jo boste v  junijski številki revije Playboy v moški različici. Imenuje se APOXYÒMENOS in  je iz najkvalitetnejših sestavin in v svečanih črnih oblačilih.  Ampak taka je kolekcija APOXYÒMENOS vsak dan.

Da naravna kozmetika ni le ženska domena dokazujejo dišeči kozmetični proizvodi Mirta, ki jih je morski vetrič  iz čudovitega kvarnerskega otoka Lošinja tokrat kot novo ekskluzivno linijo prinesel tudi na slovenska tla. Navdahnjeni s sporočilom antike vsebujejo  dragocena rastlinska olja, prvenstveno olivno olje, mlete oljčne koščice, vonjave mošusa, mirte, jantarja, cvet pomarančevca in irisa. Ekskluzivna linija naravne kozmetike za moške APOXYÒMENOS  je dobila ime po mladem antičnem atletu. APOKSIOMEN je mlad športnik  v trenutku, ko čisti iz svojega telesa  olje, prah in znoj po tekmovanju. Živel je  med  2.–1. st. pr.n.št., danes pa je v obliki antičnega bronastega kipa , visok 192 cm kot edini do sedaj najdeni veliki bron na vzhodni obali Jadranskega morja shranjen v muzeju z njegovim imenom na otoku Lošinju.

Po svoji sestavi in oblikovanju embalaže linija naravne kozmetike MIRTA imenovana APOXYÒMENOS spominja na obdobje antike, ki je pomembno zaznamovalo prihodnost kozmetike. V tistem času namreč že zasledimo prve kozmetične proizvode za prikrivanje pomanjkljivosti in poudarjanje lepote. Po  zgodovinskih dokazih se je prav takrat tudi razvila pripravljena kozmetika, ki je obsegala čiščenje in masažo telesa z raznimi dišečimi kopelmi in dragocenimi eteričnimi olji in maslom. Vonji, ki so jih cenili v tem obdobju so bili mošus, jantar, timijan in razna kadila, ki so jih razen za telesno nego uporabljali tudi za odišavljanje domov ter balzamiranje in čaščenje žrtev.  V antični Grčiji se je kozmetika pogosto povezovala z medicino in kozmetična sredstva so se kupovala pri farmakopih (lekarnarjih).  Stari Atenčani so imeli tudi posebno slovesnost – Praznovanje lepote – Kallyntyria, ki so jo prirejali v maju. Takrat  so se posebno uredili in ob tej priložnosti so polepšali tudi kip svoje zaščitnice, boginje Atene. V starem Rimu je kozmetika doživela velik razcvet zaradi prihoda grških zdravilcev in enciklopedistov. Stari Rimljani so oboževali vonj irisa,  Rimljanke pa so kožo čistile z uporabo masla, olja in pudra, a v tem času so ravno tako že izdelovali mila iz maščobe in apna ter iz kozjega mleka in bukovega pepela. Stari Rim  je slovel po izdelavi kozmetičnih in zdravilnih pripravkov tudi v obliki izdelkov za čiščenje – luščenje kože (pilingi) šmink za ustnice, barv za lase, krem, olj, masti, kopeli in dišav.

Zakaj pa se ne bi tudi mi kdaj vrnili v čas pred našim štetjem , vsaj z mislimi in kakšnim izdelkom iz ekskluzivne linije iz antičnih časov. Najdete jo na pod APOXYOMENOS na naši spletni strani. Kar pogumno nazaj v čas pred našim štetjem…..

Deli s prijatelji