Ko se koža stara ji privoščimo naravo

Ko se koža stara ji privoščimo naravo

Časa ne moremo ustaviti in njegovo sled izraža tudi naša koža. Življenjske lekcije niso zgolj izkušnje, ki nas vodijo po poti življenja. So tudi kreatorke, ki proti naši volji ustvarjajo sledi na  koži in pomagajo do izraza gubicam  na obrazu.

Zakaj nam gube nastanejo …. So skup okoliščin povezanih z naravnim procesom nabiranja let in življenjem , ki ga živimo.

»Življenjske lekcije« povzročajo gube na čelu, začnejo se pri 20. in vsako desetletje nam življenje z lekcijami da eno novo čelno gubo. Stres povzroča navpične gubice med obrvmi in proti čelu, mežikanje gubice v kotičkih oči proti sencam in izgubljene ljubezni gubice pod očmi. Nezdrava prehrana nam nariše gube na vrhu nosu med očmi, kajenje pa navpične gubice nad zgornjo čeljustjo.  In če pri vas ni ravno tako , saj veste izjeme potrjujejo pravila.

Lepa , zdrava  koža se opazi, je dobro navlažena, čvrsta in prožna, ni preveč mastna in pore so čiste.  Vse bi jo imele in prav o koži se širi mit, da lahko preprečimo njeno staranje.  S pravim negovanjem in skrbjo za kožo lahko proces staranja upočasnimo in spodbudimo delovanje vsega tistega kar kožo naredi lepšo in njen videz bolj zdrav, ne moremo pa ustaviti časa, ki nam kožo z leti razteguje in natrga.

Staranje kože se lahko odvija  med celicami, v usnjici ali na površini. Staranje kože se začne, ko se kolagen poškoduje in izgubi svojo čvrstost, elastin pa izgubi svojo prožnost in taka koža se začne povešati.  Celice  (imenovane fibroblasti) , ki proizvajajo tako kolagen kot elastin poškoduje UV sevanje. Molekule ( glikozaminoglikani), ki se ob vezavi z vodo napihnejo in  zapolnjujejo kožo. Z leti te molekule vse bolj spominjajo na staro spužvo, ki ne more več posrkati dovolj vode  in zato koža postaja suha in občutljiva.  Te  molekule ali slabo uporabne »stare spužve« pa se vežejo na proteine in zato koža porumeni  in to je proces, ki ga koži prinesejo leta in mu ne uidemo. Poleg tega se na površini kože proizvaja in izloča maščoba. Ta ščiti vrhnjo plast tako , da je koža bolj navlažena in manj dovzetna na razdraženost. Predstavljamo si jo lahko kot nekakšen premaz, ki služi kot odbojni sloj med zunanjim in notranjim svetom kože. S staranjem in umivanjem kože s sestavinami kot so sintetična mila in alkohol se maščobno stanje na naši koži poslabšuje in koža postaja bolj suha in razdražljiva. Ob tem naša koža tudi po naravnem procesu postaja vse tanjša in manj vitalna.  Od nas samih pa je odvisno kako hitro se te spremembe dogajajo.

Že pri štiridesetih letih je koža tanjša in bolj prosojna in se skoznjo vidijo kapilare. Pokazati se znajo prve gubice, starostne lise in neenakomerna pigmentacija. Po naravi začne koža pri teh letih proizvajati manj maščob  in postane bolj suha. Upočasni pa se tudi obnavljanje celic.

Za petdeseta je značilno, da se zaradi izgube podkožne maščobe, vlažnosti in poškodb sonca obrazne linije in gube začnejo poglabljati. Ker je koža manj prožna, se lahko začne povešati še posebno okoli čeljusti in oči. V menopavzi upade količina estrogena zaradi česar se koža še stanjša , dodatno osuši in postane bolj razdražljiva. V tem primeru bodo vlažilne kreme bodo zmanjšale izgubo vode, kreme z vitaminom A in E (veliko ga vsebuje rastlina nesmrtnica – smilj  ali immortelle) pa bodo povečale vlažnost kože. Zrela koža potrebuje posebno nego, ki ji vladajo vlažilne kreme in redni pilingi s katerimi spodbujamo obnavljanje celic.

Obnova celic in celjenje kože se v šestdesetih , sedemdesetih in nadaljnjih letih samo še upočasni, s čimer so značilnosti zrele kože še  bolj izrazite.

Torej pazite na svojo kožo in pazite na svoj način življenja ter ne dajte priložnosti viharjem, da vam življenje  preveč premetavajo.

Deli s prijatelji