Katere naravne sestavine privoščite vaši koži

Katere naravne sestavine privoščite vaši koži

Naravna kozmetika ni zgolj modna muha, je smiselno načrtovana in vsebuje le potrebne naravne sestavine, ki  vaši koži  pomagajo vzdrževati naravno stanje. Izdelki iz naravnih sestavin so prijaznejši za kožo in  tudi manj obremenjujejo  okolje.

Najpogostejše naravne sestavine naravne kozmetike so rastlinska masla in olja, eterična olja kot dišave ali/in kot naravni konzervansi  in izvlečki rastlin. Med negovalnimi zelišči, plodovi in cvetovi omenimo le  nekatere, ji jih vsebujejo tudi izdelki naravne kozmetike MIRTA:

eterično olje smilja poživlja in obnavlja kožo, pripomore k zmanjševanju starostnih gub, uravnava pigment kože  in zaradi velike vsebnosti vitamina E prispeva k regeneraciji kože.

mandljevo olje: preprečuje izgubo vlage in blaži vnetja ter kožo varuje pred vremenskimi vplivi

olje pšeničnih kalčkov: revitalizira kožo in preprečuje nastajanje gug okoli oči in ustnic, je bogato z antioksidanti in vitaminom E

arganovo olje: je bogato z maščobnimi kislinami, antioksidanti in vitaminom E, kožo obnovi in okrepi

šipkovo olje: je bogat vir maščobnih kislin – omega 3 in omega 6  -obnavlja celične membrane in tkiva ter oskrbuje kožo z naravnim vitaminom A

avokadovo olje: poskrbi, da utrujena ali pusta koža zasije. Maščobne kisline  in fitosteroli v njem obnavljajo in poživijo zrelo kožo. Pomaga pri vlaženju kože in obnovi kožnih celic

olje mareličnih jedrc: je blagodejno za suho, vneto in prezgodaj starajočo kožo, jo mehča, izboljšuje prožnost in gladi gubice

cvetna vodica- hidrolat  in eterično olje sivke: osveži kožo, celi rane in odrgnine ter ima regenerativni učinek, ki kožo pomirja. Zaradi antiseptičnih lastnosti je vodica dobra izbira za nego mastne in aknaste kože.

eterično olje pomaranče: spodbuja tvorbo kolagena in podpira obnovo kože, spodbuja prekrvavitev in pomaga odstranjevati toksine iz telesa

eterično olje grenivke: preprečuje zadrževanje vode in spodbuje prekrvavitev, študije so tudi pokazale, da manjše koncentracije tega olja lahko zavirajo delitev kožnih rakavih celic.

olivno olje: prodre globoko v kožo ter jo dolgotrajno vlaži, da ostane gladka in voljna, vsebuje antioksidante in vitamin E, ki preprečujeta degeneracijo celic in s tem prezgodnje staranje kože.

Ko se odločate za nakup kozmetike poglejte sestavine. Če je sestavin veliko, se postavlja vprašanje  ali je smiselno uporabljati tako kompleksne formulacije. Farmacevti so enotni, da  po navadi ne.  Ko govorimo o naravni kozmetiki govorimo o racionalni oziroma razumski kozmetiki, kar pomeni, da vsebuje le tiste sestavine, ki so nujno potrebne za delovanje, ki ga želimo doseči. Ni nujno, da bo izdelek, ki vsebuje zelo veliko sestavin, boljši od tistega, ki jih vsebuje manj (deset do petnajst) in so smiselno izbrane. Izbira naravne kozmetike mora biti naše vodilo saj je  omejeni nabor sestavin za izdelavo izdelka koristen tudi iz okoljskega vidika.

Zatorej izberimo naravno kozmetiko in se lotimo prenove naše nege v treh korakih.

  1. POENOSTAVIMO NEGO. »Manj je več« in dnevno uporabljajmo izdelke z manj in poznanimi sestavinami. Skrčimo tudi število izdelkov in bodimo izbirčni pri tem, kaj nanesemo na svojo kožo.
  2. IZBERIMO CERTIFICIRANO NARAVNO KOZMETIKO. Preberimo sestavine in poprosimo prodajalca da nam jih pojasni. Naj nam ne bo nerodno zastaviti tudi kakšno »neumno« vprašanje, saj gre vendar za našo kožo.
  3. POIŠČIMO IZDELKE, KI SO ODIŠAVLJENI Z ETERIČNIMI OLJI. Izdelke, ki vsebujejo sintetična barvila in dišave pustimo raje na polici. Sprva se bomo morali navaditi da naravni izdelki dišijo po naravi, vendar bomo vedeli, da ne škodujejo našemu telesu.

Deli s prijatelji