Kaj je v steklenički na vaši kopalniški polički ?

Kaj je v steklenički na vaši kopalniški polički ?

Kozmetika in toaletne potrebščine nam danes na vsakem koraku obljubljajo čarobno preobrazbo. Da bodo kožo prečistile, da bodo izbrisala leta…. In vsem tem obljubam želimo tako  verjeti , da se včasih sploh ne vprašamo  kaj se skriva v lončkih in stekleničkah. Večina industrijskih lepotilnih izdelkov vsebuje povsem enake sestavine: vlažilna sredstva, detergente, olja, voske, silikone, emulzije, konzervanse , barvila in dišave. Ne nazadnje je to le omejeno število kemikalij, ki naj našo kožo čistijo, vlažijo ali negujejo.

Take izdelke uporabljamo vsak dan

in v večjih količinah, zato bi pomislili da so dokazano varni in tudi učinkoviti. Vendar to ni nujno tudi res. Ti pripomočki morajo le dokazati, da ne povzročajo takojšnjih alergijskih reakcij, ne pa tudi da je njihova uporaba dolgoročno varna. Z redno uporabo teh izdelkov smo izpostavljeni velikemu številu  kemikalij. Pogled na etiketo izdelka je za poprečnega uporabnika seznam sestavin ali nerazumljiva abecedna zmešnjava ob kateri večina nas obupa. Torej odpremo stekleničko in držimo pesti, upamo ter verjamemo, da izdelovalci želijo najboljše naši lepoti.

A poizkusi so pokazali, da so številne od »nam neznanih« sestavin škodljive in ne da prinašajo le kratkotrajne zdravstvene nadloge ampak tudi resnejše dolgoročne zdravstvene težave, kot npr: rakava obolenja, okvare ploda in osrednjega živčnega sistema. Nekatere sestavine teh izdelkov v številnih državah uvrščajo med odpadke. Saj so res lahko uporabljene le manjše količine teh kemikalij, vendar saj vemo… uporabljamo jih vsak dan. In naša koža nas ne more zaščititi pred temi kemikalijami. Večina jih zlahka prodre skozi povrhnjico in se začno kopičiti v našem telesu.

Je obljubljena preobrazba res vredna tega tveganja?

Vsak od nas v povprečju uporablja dnevno do devet različnih izdelkov ( preštejte pri sebi in pri vaši dnevni negi od jutra do večera, vključno z umivanjem zob). In če upoštevamo , da običajni šampon vsebuje tudi do 20 sestavin od katerih je večina sintetičnega  izvora s tem vzorcem skupno dnevno nanesemo nase okoli 120 različnih kemičnih substanc.

Izberimo boljši način. Izberimo naravno kozmetiko in se lotimo prenove v treh korakih.

  1. POENOSTAVIMO NEGO: »Več je manj« in dnevno uporabljajmo manj izdelkov in bodimo izbirčni pri tem kaj damo nase
  2. IZBERIMO CERTIFICIRANO NARAVNO KOZMETIKO. Preberimo sestavine in poprosimo prodajalca da nam jih pojasni. Naj nam ne bo nerodno zastaviti tudi kakšno »neumno« vprašanje, saj gre vendar za našo kožo.
  3. POIŠČIMO IZDELKE, KI SO ODIŠAVLJENI Z ETERIČNIMI OLJI. Izdelke , ki vsebujejo barvila in dišave pustimo raje na polici. Sprva se bomo morali navaditi da dišijo po naravi, vendar bomo prepričani da ne škodujejo našemu telesu.

Kajti koži prilagojena nega z naravnimi sredstvi je trden sestavni del njene nege in skrbi za naš največji telesni organ. In dober naravni videz je znak dobrega počutja in zdravja.

Deli s prijatelji