CITRUSI za dobro počutje in veselo razpoloženje

CITRUSI za dobro počutje in veselo razpoloženje

Citrusi imajo prijeten osvežilen vonj. So zimzelena drevesa, ki lahko dosežejo tudi 15 metrov višine, cvetovi so beli in izredno dišeči, plodovi pa sočni in vsebujejo veliko citronske kisline in vitamina C.

Vsi prav gotovo dobro poznate pomarančo, limono, mandarino  in grenivko, potem pa nekateri še klementino, bergamotko pa  limeto in pomelo…. Do nedavnega so citrusi vključevali enajst različnih vrst, pred kratkim pa so strokovnjaki določili, da so izvirni citrusi le trije: mandarina, pomelo in citrona. Med križane citruse so všteli vse ostale vrste: pomarančo, limono, grenivko, klementino, bergamot, kinoto, kombava in limeto. Ta klasifikacija sicer ni še splošno sprejeta, a že sedaj veliko večino citrusov strokovno zapisujejo z vmesnim znakom križca ali enostavno z »x«, kar pomeni, da gre za križanje, torej hibrid. Sliši se čudno, da je tako vsesplošno znan sadež, kot je pomaranča ali limona, le hibrid, vendar če poznamo osnovne podatke o njegovem gojenju, ju je strokovno gledano treba prišteti med umetno pridobljene rastline. Citrusi izhajajo iz jugovzhodne Azije. V starih časih so gojili te rastline predvsem za pridobivanje dišečih olj, pozneje (nekako pred 2000 leti) so začeli uživati tudi njihove  sadeže. Danes se citrusi gojijo povsod v subtropskem pasu, kjer je dovolj sonca in vlage ter temperatura ne pade pod ničlo. Kjer je podnebje posebno ugodno, citrusi lahko obrodijo dvakrat ali celo trikrat letno. Največ evropskih nasadov je v Sredozemlju.

Citrusi v kozmetiki

Citrusi s svojim prijetnim vonjem skrbijo za dobro počutje. Delujejo  protibakterijsko so pa lahko fototoksični, kar pomeni, da se po uporabi izdelkov z njimi ne smemo izpostavljati soncu, oz. jih ne nanašamo na predele, ki jih doseže sončna svetloba. Če oksidirajo lahko dražijo kožo, zato jih shranjujemo v dobro zaprti embalaži in jih ne izpostavljamo visokim temperaturam.

Sladka pomaranča  poskrbi  za dobro počutje in za dvig razpoloženja, pomirjanja in nas popelje v prijeten spanec. Koži pomaga pri razstrupljanju in jo varuje pred izsušitvijo. Primerna je za vse tipe kože, še posebej pa se njeno uporabo priporoča za nego razpokane, suhe in utrujene kože, saj jo vlaži, čisti in napenja, hkrati pa ji vrača lesk. Z njo se lahko borite tudi proti aknam in mozoljem. Ima nežne sprostilne in pomirjajoče učinke, po negi s pomarančo pa je koža pomlajena, mehkejša in globinsko očiščena.

Grenivka ima svež, citrusni vonj, ki energizira in dviga razpoloženje. Poskrbi za dobro počutje in pomiri glavobol. Primerna je za vse tipe kože. Grenivka se uporablja za izboljšanje  težav na koži, celjenju ran in kožnih alergijah.

Bergamotka, njeno dragoceno eterično olje na telo učinkuje izjemno blagodejno. Učinkovito je pri zmanjševanju tesnobnosti in izboljšuje razpoloženje ter pomaga, da lažje zaspite. Bergamotka ima svež, sladek citrusni vonj. Razveseljuje in sprošča, krepi samozavest in uravnava razpoloženje.

Mandarina  osvežuje, razvedri, navdihuje in s svojim prijetnim vonjem ustvarja veselo razpoloženje. Spodbuja krvni obtok in s tem izboljšuje napetost kože. Kožo mehča in deluje pomirjevalno.

In zakaj smo iz množice citrusov izbrali prav te?

Zato ker  sladko pomarančo in grenivko najdete v našem losjonu za telo in mandarino  ter bergamotko v dezodorantih , ki preprečujejo nastajanje neprijetnega vonja pri potenju.

Poklikajte, zaprite oči in globoko vdihnite njihov vonj. Naročite jih in  si poživite turobne jesenske dni z njihovimi vonji.

Deli s prijatelji