Če se nam zgodi…. sončna opeklina

Če se nam zgodi…. sončna opeklina

In lahko se nam zgodi… tudi, če o sončenju veliko vemo in se »pametno« izpostavljamo sončnim žarkom. Sprehod po mestu, kavica v senci , tek po prostranih poljih ali kolesarjenje naokoli po običajnih poteh. Pa rahel vetrič ob katerem niti ne čutimo moči sonca. Zvečer pa so na naši koži rdečina, pekoč občutek in strah, kaj nam tako stanje prinaša.

Ko pa pridejo počitnice, pa si privoščimo počitek pod borovčkom, pa ogrevanje na soncu, ko pridemo izpod mrzlega tuša in še več poležavanja in predajanja sončnim žarkom ali pa obisk gora in ležalnik ob koči in opekline so hitro na naši koži. V zadnjem času taka izpostavljenost soncu prinaša tudi sončno alergijo, ki spominja na koprivnico  in  je zelo razširjena.

Vsekakor je prvi ukrep v takih primerih umik s sonca in skrbna  večerna nega kože.

  • opečeno kožo umirjajte s hladnimi obkladki, hladno kopeljo ali prho in jo namažite z aloevero ali kalaminskim losjonom
  • redno mažite kožo z vlažilnim sredstvom ali pršite s cvetno vodico s čimer ublažite izsušenost in lupljenje
  • ob blagih sončnih opeklinah si lahko pomagate tudi z izdelki iz kuhinje. Opečeno kožo posujte s koruzno moko ali namažite z mrzlim jogurtom , vendar pazite da se ne zasuši
  • ne lupite opečene kože in ne prebadajte mehurjev
  • opečeno kožo zavarujte pred nadaljnjim izpostavljanjem soncu
  • primeru hudih opeklin obiščite zdravnika – kadar imate močno rdečo, mehurjasto kožo, vročino, mrzlico, omotico, glavobol ali bruhate in kadar je močno opečen majhen otrok .

Bolj v razmislek in v pazljivost,  da se nam NE zgodi. Spočitost, okrepljenost, novo veselje do dela in nov polet po končanih počitnicah se ne razbere iz barve kože.  Sploh imejte to v mislih, da ne boste svoje zagorelosti plačali z opeklinami, vročino, gubami in izsušeno kožo. Pri izpostavljanju soncu bodite previdni in strpni, ker boste ravno tako dosegli svoj cilj , samo posledic ne bo.

Pa ne pozabite na večerno nego. Ta je enako pomembna kot zaščita pred soncem, če ne želimo, da se nam koža izsuši in dehidrira. Vsak večer po prhanju si nežno vtrimo v kožo telesa mleko, losjon ali maslo za po sončenju….kar nam bolj odgovarja in kateri vonj nam bolj »paše« . Jaz sem poleti za svežo aloe vero z limono ali nežno dišečo pomarančo z grenivko. Nahrani, osveži in ohladi kožo in da poletnemu večeru še lepši vonj.

Naj vam bo poletje v veselje in naj vam bo pri tem naravna kozmetika MIRTA v pomoč.

Deli s prijatelji