Ali naj se izpostavljamo sončnim žarkom ?

Ali naj se izpostavljamo sončnim žarkom ?

Predenj se odpravimo na dopust razmislimo tudi o sončenju in o tem ali naj se sploh izpostavljamo sončnim žarkom? Odgovor je seveda pritrdilen, vendar vse po zdravi pameti in v mejah varnosti. Sonce je v majhnih količinah zdravo, v velikih pa pusti trajne posledice. Ob vseh spremembah v naravi  se je spremenilo tudi sonce in včasih se nam zdi, da se nam narava kar maščuje, ker v vsakdanji gonji za zaslužkom nimamo  posluha za ekološko ravnovesje. Pojavljajo se novi virusi, nove bolezni, pestijo nas suše, požari, poplave, žuželke se noro množijo in nas ogrožajo in močnejše je postalo tudi sonce.

Spominjam se svoje mladosti, ko smo hodili na morje in poležavali na plaži od jutra do večera in se samo opoldne umaknili v kakšno senco. Takrat ni bilo zaščitnih krem s takšnimi ali drugačnimi faktorji, tudi olj za sončenje je bilo na policah trgovin zelo malo. Tudi senčnikov in raznih pokrival nismo uporabljali. In kljub vsemu je bilo sončnih opeklin malo, kožnega raka pa skoraj da nismo poznali. Tu ali tam se je komu olupil nos ali ramena in še to samo takrat ko je prišel na plažo brez podlage  potem pa je dan ali dva pretiraval s sončenjem. Nismo poznali alergij na sonce, nismo imeli hudih opeklin ali kožnega raka in nič nismo vedeli o ozonskih luknjah.

Danes pa je vse drugače…. Zato je treba kožo še pred dopustom pripraviti na sončenje. Postopno vsak dan po malem, da dobimo podlago. Ko pa »gremo  na počitnice« pa čez dan počivajmo v senci, sonček pa nas se nas dotika le v dopoldanskih in pozno popoldanskih uricah.

Sredstva za sončenje se najbolje primejo suhe in hladne kože, zato se namažimo z njimi že 20 minut pred odhodom na sonce, da začnejo pravilno učinkovati. Zaščitne kreme niso učinkovite ves dan, zato se mažemo večkrat dnevno. V vročem poletnem dnevu se običajno znojimo, hladimo z vodo, si brišemo telo in s tem odstranjujemo zaščitno sredstvo. Predenj se ponovno namažemo , sperimo s kože sol in pesek, da se ne zmanjša učinek mazila in da se koža ne nadraži. Pri enakem zaščitnem faktorju nas najbolje varujejo gostejše kreme.

Torej, ko gremo na sonce upoštevajmo pomembne sončne modrosti:

  • kadar se izpostavljamo soncu pozabimo na kolonske vode, parfume in se ne brišimo z osvežilnimi robčki , ker lahko nastanejo na koži rjave lise
  • šentjanževo olje povečuje občutljivost na sončno svetlobo, zato ga raje uporabimo po izpostavljenosti soncu
  • če nas kljub vsemu sonce opeče, se ne mažimo z oljem ali alkoholno vodo ampak koži privoščimo bogati hranljivi losjon ali sivkino vodico
  • depilirana koža je občutljivejša, zato je poleti depilacija na vrsti zvečer in nikakor ne zjutraj preden gremo na sonce
  • pozor, tudi pri oblačnem nebu lahko pridobimo opekline saj UV žarki prodrejo tudi skozi oblake
  • zaradi slane vode , vetra in sonca moramo dobro negovati tudi kožo na obrazu in ne varčujmo z dobrimi kremami za obraz in liftingi za okoli oči ter emulzijami za nego.
  • posvetiti se moramo tudi negi rok, koža na hrbtni strani roke je še posebej tenka in zato zelo občutljiva, torej je ne pozabimo namazati z zaščitno kremo.

Poiščite izdelke, ki vam bodo pomagali pri uživanju s sončnimi žarki med izdelki naravne kozmetike MIRTA in uživajte toploto in nežne dotike sonca.

Deli s prijatelji